2. Το φύλλωμα από τα ραπανάκια
Οι βολβοί και οι φυλλώδεις κορυφές είναι τόσο βρώσιμα όσο και θρεπτικά. Καθαρίστε αυτά τα ελαφρώς πικρά χόρτα και θα πετάξετε μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, βιταμίνης C και βιταμίνης Κ. Ένα απλό φλιτζάνι τσαγιού προσφέρει σχεδόν διπλάσια από την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης Κ, μια απαραίτητη θρεπτική ουσία τόσο η πήξη του αίματος όσο και ο μεταβολισμός των οστών. Και μην παραβλέπετε τα βρώσιμα χόρτα που συνδέονται με τα ραπανάκια. Μπορούν επίσης να αυξήσουν την υγεία πριν από τη διατροφή σας.
3.Κορυφές των καρότων
Τα καρότα, είναι πηγή βιταμίνης Α, και θα πρέπει να αποτελούν ένα κύριο συστατικό στη διατροφή σας. Όσο για τις κορυφές – γιατί τις πετάς; Όχι, δεν είναι δηλητηριώδεις. Οι φτερωτές κορυφές καρότων είναι τέλεια βρώσιμες και έχουν μια ευχάριστη γεύση που θυμίζει μαϊντανό.
Αν και δεν υπάρχει διαθέσιμη επίσημη διατροφική ανάλυση, αυτά τα πράσινα περιέχουν πιθανώς ζωτικά θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Κ που βρίσκεται σε άλλα χόρτα. Υπάρχει επίσης έρευνα για τις κορυφές καρότων που δείχνει έχουν ισχυρό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο. [2]
4. Σπόροι καρπουζιών
Σίγουρα, καρπούζι χωρίς σπόρια είναι βολικό, αλλά μπορείτε να πάρετε πολλά περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Όπως όλοι οι σπόροι, και αυτοί που βρίσκονται στα καρπούζια είναι οι φορείς της ζωής και περιέχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζονται για να κατασκευαστεί ένα ολόκληρο φυτό. Αυτό περιλαμβάνει πολλά θρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα μαγνήσιο.
Μια μελέτη στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Οστεοπαθητικής Ένωσης επισήμανε πρόσφατα ότι το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την σωστή πρόσληψη της βιταμίνης D στο σώμα μας [3]. Επιλέξτε τα καρπούζια χωρίς σπόρους και χάνετε όλες αυτές τις βιταμίνες που βελτιώνουν την υγεία των οστών και τη λειτουργία των μυών.
5. Σέσκουλα
Έχουν υφή σέλινου και γλυκόπικρη γεύση όταν τρώγονται ωμά, αλλά μια μαλακότερη υφή και πιο ήπια γεύση όταν μαγειρεύονται, καθιστώντας τους μια αλμυρή προσθήκη σε όλα τα είδη των πιάτων.
Όπως οι κορυφές καρότων, δεν υπάρχουν επίσημα διατροφικά στοιχεία για τους μίσχους, αλλά μία αναφορά έδειξε ότι μπορούν να αποτελέσουν πηγή γλουταμίνης, ενός αμινοξέος απαραίτητου για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. [4] Όταν χρησιμοποιείτε τα στελέχη από τον μίσχο, μπορεί επίσης να αποτελούν πηγή αντιοξειδωτικών που ενισχύουν την υγεία, όπως τα καροτενοειδή. [5]
References
- Johnston, C. S., Corte, C., & Swan, P. D. (2006). Marginal vitamin C status is associated with reduced fat oxidation during submaximal exercise in young adults. Nutrition & Metabolism, 3(1), 35.
- Nehir El, S., & Karakaya, S. (2004). Radical scavenging and iron-chelating activities of some greens used as traditional dishes in Mediterranean diet. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 55(1), 67-74.
- Burri, S. C., Ekholm, A., Håkansson, Å., Tornberg, E., & Rumpunen, K. (2017). Antioxidant capacity and major phenol compounds of horticultural plant materials not usually used. Journal of Functional Foods, 38, 119-127.
- Uwitonze, A. M., & Razzaque, M. S. (2018). Role of magnesium in vitamin D activation and function. The Journal of the American Osteopathic Association, 118(3), 181-189.
- Kugler, F., Graneis, S., Schreiter, P. P. Y., Stintzing, F. C., & Carle, R. (2006). Determination of free amino compounds in betalainic fruits and vegetables by gas chromatography with flame ionization and mass spectrometric detection. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54(12), 4311-4318.
Comments